Pierogi z jagodami

Sezon na jagody już się rozpoczął. Warto więc skorzystać z darów natury i przygotować proste danie, które większości z nas kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami.

pierogi

Składniki na ok 30 pierogów:

  • 300g mąki pszennej
  • 200ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 300g świeżych jagód
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżka ksylitolu

+ jogurt naturalny / śmietana 

Przygotowanie:

Jagody delikatnie płuczemy pod małym strumieniem bieżącej wody, osuszamy i oprószamy mąką i ksylitolem.

Do miski z przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i olej po czym wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto stopniowo dodając ciepłą wodę. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Następnie rozwałkowujemy cienkie ciasto i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę jagód i dokładnie zlepiamy. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku po kilka sztuk na raz. Zajmie to około 2 minut jeśli ciasto jest cienkie.

Gotowe pierogi podajemy z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Można dodatkowo posypać je odrobiną brązowego cukru.

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *