Serniczków nigdy dość – tym razem w wersji już nieco bardziej świątecznej, bo za oknem zima. Aromatyczna przyprawa do piernika i cynamon to idealne połączenie do kawy lub ciepłego mleka. Serniczki mają lekko chrupiący spód ze zdrowych płatków jęczmiennych od Sonko – moje ulubiowe opiekane i pełnoziarniste! Tego typu desery możemy jeść bez wyrzutów sumienia a jego przygotowanie to zaledwie kilka minut + czas pieczenia.
Składniki na 7 sztuk:
- 350g chudego serka twarogowego
- 1 jajko + 1 białko
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka miodu
- 7 łyżeczek opiekanych płatków jęczmiennych Sonko
- pestki dyni i cynamon do dekoracji
Piekarnik rozgrzej do 120°C. Serek twarogowy zmiksuj lub poprostu dokładnie wymieszaj z jajkiem, miodem, przyprawami i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Do silikonowych papilotek nałóż po 1 łyżce płatków jęczmiennych opiekanych firmy Sonko. Na płatki wylej przygotowaną wcześniej masę. Udekoruj cynamonem i pestkami dyni. Wstaw mini serniczki do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut!
Mniam, wyglądają smakowicie 🙂