Powoli powracam z nowymi przepisami. Mam nadzieję, że nowe obowiązki uda mi się jakoś pogodzić z pasją do zdrowego gotowania i już niebawem przybędzie na blogu kilka ciekawych propozycji.
Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na zdrową przekąskę – kakaowe kulki jaglane ze słonecznikiem. Do przygotowania tego słodkiego deseru potrzeba tylko kilku składników i niecałych 30 minut wolnego czasu. Będzie zdrowo i smacznie.
Kulki składają się z samych cennych składników, między innymi z mojej ukochanej kaszy jaglanej i kakao. Taka przekąska dostarczy Wam nie tylko słodkiej przyjemności ale też całego bogactwa cennych składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, wapń, żelazo, witamin z grupy B, witaminy E i A oraz dawkę przeciwutleniaczy.
Składniki na 16 kulek:
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g prażonego słonecznika
- 4 łyżki miksu ekspandowanych zbóż
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka miodu
- 6 daktyli
Daktyle zalewamy wrzątkiem aby zmiękły. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta – nie rozgotowujemy jej. W miseczce mieszamy prażone ziarenka słonecznika z kakao i ekspandowanymi zbożami – u mnie żyto, gryka i amarantus z firmy Cenos. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Daktyle wyjmujemy z wody i miksujemy z płaską łyżeczką miodu – możecie pominąć miód i dodać kilka sztuk daktyli więcej. Słodką masę przekładami do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
Po uzyskaniu gęstej, kakaowej masy formujemy z niej równej wielkości kulki i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki by kulki stały się jeszcze bardziej zwarte.
Gotowe przekąski będą idealne do kawy lub szklanki mleka.