Espresso Chia Pudding

Na sobotnie popołudnie proponuję wytrawny deser dla amatorów kawowych smaków – Espresso Chia Pudding.

Bardzo prosty w przygotowaniu – tylko 4 składniki. Wegański, Bezglutenowy, Dla każdego!

Chia – Szałwia hiszpańska – zawiera duże ilości kwasów Omega-3 i Omega-6 w dobrych proporcjach, błonnik i witaminy C, A, E, B1 i B3, tiaminy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, niacynę a także antyoksydanty. Warto więc dodawać ją do swojej diety!

Składniki na 5 porcji:

  • 300ml mleka kokosowego
  • 6 łyżek stołowych nasion chia
  • 250ml mocnej kawy
  • 2 łyżeczki syropy klonowego lub miodu (ja użyłam Miel de Palma – “miodu” palmowego prosto z Teneryfy)

3 łyżki nasion chia zalewamy w miseczce mocną kawą, dokładnie mieszamy. 3 łyżki nasion chia zalewamy mlekiem kokosowym wymieszanym z roślinnym słodzikiem (syrop klonowy, syrop z daktyli, miód, syrop z agawy…). Dokładnie mieszamy.

Do małych szklaneczek lub słoiczków wlewamy masę kawową. Czekamy 10 minut i wlewamy masę kokosową. Odstawiamy do lodówki aż chia napęcznieje. 🙂

Na Dolinie smaków znajdziecie też inne przepisy na desery z chia: Pudding Chia z kokosowo-śliwkową posypką i Tropikalny pudding chia na mleku kokosowym.

deser kawowy z chia

Polecane przepisy

2 Comments

  1. Musi niesamowicie pobudzać 🙂

    1. Jest moc:) Osobom lubiącym słodkości polecam dosłodzić nieco warstwę kawową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *