Szybkie desery na bazie jogurtów i twarożków to doskonały pomysł zarówno na podwieczorek jak i na drugie śniadanie. Dziś przedstawiam pomysł na niezwykle smaczny, kakaowy deser z dodatkiem domowej, błyskawicznej granoli z daktylami.
Na 1 porcję potrzebujemy:
- 1 czubata łyżka twarogu delikatnego 0% tłuszczu (polecam firmę President)
- odrobina mleka sojowego
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao
- 3 orzechy włoskie
- 2 duże suszone daktyle
- 3-4 łyżki ulubionych płatków zbożowych – ja użyłam mixu płatków orkiszowych, owsianych, żytnich, pszennych, jęczmiennych i kukurydzianych!
Do małej miseczki nakładamy czubatą łyżkę twarogu delikatnego bez tłuszczu i dodajemy odrobinę naturalnego mleka sojowego aby twarożek był trochę bardziej rzadki. Dodajemy cukier oraz kakao i dokładnie mieszamy. Na patelnię wrzucamy płatki zbożowe, pokrojone daktyle i orzechy. Podsmażamy na niewielkim ogniu, aż płatki zaczną się rumienić. Zdejmujemy patelnię z palnika i nasypujemy połowę błyskawicznej granoli na dno szklanki. Następnie nakładamy kakaowy serek i posypujemy pozostałą granolą.
uwielbiam takie deserki i to jeszcze dietetyczne! 🙂