Na wtorkowe popołudnie proponuję Wam włoski deser Panna Cotta! W oryginalnej wersji deser ten przyrządza się z 30-36% śmietanki – w moim wydaniu zastąpimy ją chudym mlekiem! Wbrew pozorom deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i można go łatwo modyfikować. Ja postawiłam na mój ulubiony, kakaowy smak!
Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy następujących składników:
- 1 szklanka chudego mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru brzozowego
- 1 łyżkę żelatyny
- 1 łyżeczka kakao
- 100 gram serka homogenizowanego 0%
- odrobina aromatu rumowego
Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Mleko zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Żółtka ubijamy i dokładnie mieszamy z cukrem, kakao i odrobiną aromatu rumowego aby nasz deser pięknie pachniał. Następnie dodajemy je do ciepłego mleka i ciągle mieszamy – najlepiej za pomocą trzepaczki, tak aby nie powstały nam żadne grudki. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i serek homogenizowany.
Gotową masę przelewamy do foremek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin – moje Panna Cotty stężały już po ok. 3 godzinach, ale mogą potrzebować więcej czasu.
Kakaową Panna Cottę wystarczy tylko wyłożyć na talerzyk do góry dnem i przystroić dodatkami. Mogą to być owoce, kawałeczki czekolady lub słodki sos!
Wygląda niezwykle kusząco. Urocza z tą falbanką 🙂
Co jak co, ale wygląda wspaniale 🙂
ooo, poproszę takie cudo na deser! 🙂
fajne zdjęcia, super aranżacja!
fajnie wygląda!
Robię niebawem! 😀 zachęciły mnie te zdjęcia 😉
bardzo fajny ten deser i przepysznie wygląda i przepysznie smakuje 😀
kakaowej wersji nigdy nie próbowałam, ale już wiec co zrobić na najbliższy deser:)
Czy serek homogenizowany można zastąpić zwykłym jogurtem naturalnym?
Oczywiście:)