Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /wp-content/themes/vilva/inc/custom-functions.php on line 512

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /wp-content/themes/vilva/inc/custom-functions.php on line 513

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /wp-content/themes/vilva/inc/custom-functions.php on line 514

Chili con carne

gwiazdka3Chili con carne to moja ulubiona potrawa kuchni meksykańskiej! Jest szybka w przygotowaniu – wykonanie zajmuje niecałą godzinę. Jest syta i rozgrzewająca – dlatego świetnie nadaje się na jesienne i zimowe obiady.

Jak zwykle przepisy zamieszczane na Dolinie smaków są przeze mnie nieco modyfikowane. Z reguły w przepisie na chili con carne nie występuje kukurydza. Ja dodaję jej ok. pół puszki. Mięso najczęściej używane do chili con carne to wołowina – ja tym razem użyłam chudego, mielonego mięsa z indyka. Wersja z kukurydzą jest moją ulubioną ale wybór należy do Was! Tym którzy lubią ostre potrawy polecam dodać nieco więcej pieprzu cayenne lub wkroić do potrawy ostrą papryczkę chilli.

chili con carne

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (ja użyłam chudego mięsa z indyka)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • ½ puszki kukurydzy
  • 2 małe czerwone papryki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki wody
  • odrobina oleju do smażenia

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1½  łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kminu
  • 1 laska cynamonu

W brytfance rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso mielone rozdrabniając je na kawałeczki. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa razem z krojonymi pomidorami z puszki. Całość dokładnie mieszamy i dorzucamy przyprawy, drobno posiekany czosnek, laskę cynamonu, koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Całość możemy podlać odrobiną wody. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dorzucamy fasolę i kukurydzę, mieszamy i podgotowujemy jeszcze przez ok. 10 minut.

Chili con carne możemy podawać  z ryżem lub meksykańską tortillą. Potrawę możemy posypać tartym, żółtym serem albo przyozdobić kleksem z kwaśnej śmietany.

chili con carne

Polecane przepisy

2 Comments

  1. Uwielbiam chilie con carne 🙂
    zapraszam do siebie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *