Chili con carne to moja ulubiona potrawa kuchni meksykańskiej! Jest szybka w przygotowaniu – wykonanie zajmuje niecałą godzinę. Jest syta i rozgrzewająca – dlatego świetnie nadaje się na jesienne i zimowe obiady.
Jak zwykle przepisy zamieszczane na Dolinie smaków są przeze mnie nieco modyfikowane. Z reguły w przepisie na chili con carne nie występuje kukurydza. Ja dodaję jej ok. pół puszki. Mięso najczęściej używane do chili con carne to wołowina – ja tym razem użyłam chudego, mielonego mięsa z indyka. Wersja z kukurydzą jest moją ulubioną ale wybór należy do Was! Tym którzy lubią ostre potrawy polecam dodać nieco więcej pieprzu cayenne lub wkroić do potrawy ostrą papryczkę chilli.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (ja użyłam chudego mięsa z indyka)
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- ½ puszki kukurydzy
- 2 małe czerwone papryki
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1/3 szklanki wody
- odrobina oleju do smażenia
Przyprawy:
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1½ łyżeczki pieprzu cayenne
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kminu
- 1 laska cynamonu
W brytfance rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso mielone rozdrabniając je na kawałeczki. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa razem z krojonymi pomidorami z puszki. Całość dokładnie mieszamy i dorzucamy przyprawy, drobno posiekany czosnek, laskę cynamonu, koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Całość możemy podlać odrobiną wody. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dorzucamy fasolę i kukurydzę, mieszamy i podgotowujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
Chili con carne możemy podawać z ryżem lub meksykańską tortillą. Potrawę możemy posypać tartym, żółtym serem albo przyozdobić kleksem z kwaśnej śmietany.
wygląda apetycznie!
Uwielbiam chilie con carne 🙂
zapraszam do siebie 🙂