Brownie & Blondie – pyszne ciasto jaglane!

Jakiś czas temu na blogu zamieściłam przepis na jaglane brownie, który cieszył się dużym zainteresowaniem – dla przypomnienia – znajdziecie go TUTAJ. Tym razem postanowiłam przygotować podobne ciasto na bazie kaszy jaglanej. Połączenie kakaowego brownie i lekko orzechowego, delikatnego blondie! 

Ciasto możecie zjeść nawet będąc na diecie, ponieważ nie zawiera ono mąki i cukru. O zdrowych właściwościach kaszy jaglanej wspominać już chyba nie muszę – jeśli nie pamiętacie jak ważna jest w naszej diecie, odsyłam Was do przepisu na śniadaniową jaglankę, gdzie przeczytacie kilka informacji o mojej ulubionej kaszy.

DSC_0038 - Kopia

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 170g jogurtu naturalnego / 170g naturalnego jogurtu sojowego
  • 50 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu klonowego / lub inny płynny słodzik
  • 1 łyżka masła orzechowego 90%
  • 2 pełne łyżeczki kakao
  • kilka orzechów laskowych do dekoracji

Kaszę jaglaną zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy ok. 10 minut aż będzie miękka. Jajka, olej, jogurt naturalny lub sojowy w przypadku osób na diecie bezlaktozowej, proszek do pieczenia, syrop klonowy (lub inny płynny słodzik np. miód) mieszamy w wysokim naczyniu z ugotowaną i odcedzoną kaszą jaglaną. Dzielimy masę na dwie części – do jednej dodajemy kakao, a do drugiej masło orzechowe. Każdą z mas miksujemy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiej konsystencji. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę brownie a następnie delikatnie przekładamy na wierzch masę blondie. Dekorujemy orzechami laskowymi. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C. 

Ciasto będzie doskonałe do popołudniowej kawy lub szklanki mleka na drugie śniadanie!

nowe4

Polecane przepisy

8 Comments

  1. wygląda pysznie, mam na niego ochotę! na pewno wypróbuję 🙂

  2. Uwielbiam takie zdrowe wypieki, bardzo chętnie wypróbuję przepis 🙂
    Mam tylko pytanie- jakie wymiary ma tortownica?  To jest taka standartowa czy ta mała 16 cm? Bo ze składników wygląda a na małą ale za to ze zdjęć się taka duża wydaje 😉

    1. Przepis jest na małą tortownicę – 16cm średnicy. Myślę, że na taką o standardowych wymiarach należy użyć podwójnej porcji składników:)

  3. Przepis bardzo ciekawy i w najbliższym czasie zamierzam z niego skorzystać 🙂

  4. Niestety bardzo sie rozczarowalam. Ciasto nie jest słodkie, to taki jaglany lepek o smaku gorzkiego kakao, raczej nie jadalny 🙁 . Kasze jaglaną uwielbiam, często robię jaglane brownies z przepisu z "moich wypiekow" , a ta wersja bez cukrowa niestety nie jest udaną kopią.w tym wypadku syrop klonowy nie spisuje sie w roli slodzika, a w cieście jest niewyczuwalny, wiec szkoda pieniędzy na takie dodatki. 

    1. No niestety wszystko jest kwestią gustu – mi ciasto smakowało i było dla mnie wystarczająco słodkie. Szkoda, że Ci nie smakowało:( Może nie wszystko wyszło tak jak u mnie…

      Przepis na jaglane brownie inspirowane tym z “Moich wypieków” jest na moim blogu – znajdziesz go w spisie przepisów. Powiedziałabym, że tamto jest dużo bardziej kakaowe a to delikatniejsze z uwagi na masę z masłem orzechowym. 

  5. Cudowne ciasto! 🙂 zjadłabym chętnie kawałek do kawy:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *