Jakiś czas temu na blogu zamieściłam przepis na jaglane brownie, który cieszył się dużym zainteresowaniem – dla przypomnienia – znajdziecie go TUTAJ. Tym razem postanowiłam przygotować podobne ciasto na bazie kaszy jaglanej. Połączenie kakaowego brownie i lekko orzechowego, delikatnego blondie!
Ciasto możecie zjeść nawet będąc na diecie, ponieważ nie zawiera ono mąki i cukru. O zdrowych właściwościach kaszy jaglanej wspominać już chyba nie muszę – jeśli nie pamiętacie jak ważna jest w naszej diecie, odsyłam Was do przepisu na śniadaniową jaglankę, gdzie przeczytacie kilka informacji o mojej ulubionej kaszy.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 170g jogurtu naturalnego / 170g naturalnego jogurtu sojowego
- 50 ml oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki syropu klonowego / lub inny płynny słodzik
- 1 łyżka masła orzechowego 90%
- 2 pełne łyżeczki kakao
- kilka orzechów laskowych do dekoracji
Kaszę jaglaną zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy ok. 10 minut aż będzie miękka. Jajka, olej, jogurt naturalny lub sojowy w przypadku osób na diecie bezlaktozowej, proszek do pieczenia, syrop klonowy (lub inny płynny słodzik np. miód) mieszamy w wysokim naczyniu z ugotowaną i odcedzoną kaszą jaglaną. Dzielimy masę na dwie części – do jednej dodajemy kakao, a do drugiej masło orzechowe. Każdą z mas miksujemy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiej konsystencji. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę brownie a następnie delikatnie przekładamy na wierzch masę blondie. Dekorujemy orzechami laskowymi. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.
Ciasto będzie doskonałe do popołudniowej kawy lub szklanki mleka na drugie śniadanie!
Wspaniały! Jutro robię 🙂
wygląda pysznie, mam na niego ochotę! na pewno wypróbuję 🙂
Uwielbiam takie zdrowe wypieki, bardzo chętnie wypróbuję przepis 🙂
Mam tylko pytanie- jakie wymiary ma tortownica? To jest taka standartowa czy ta mała 16 cm? Bo ze składników wygląda a na małą ale za to ze zdjęć się taka duża wydaje 😉
Przepis jest na małą tortownicę – 16cm średnicy. Myślę, że na taką o standardowych wymiarach należy użyć podwójnej porcji składników:)
Przepis bardzo ciekawy i w najbliższym czasie zamierzam z niego skorzystać 🙂
Niestety bardzo sie rozczarowalam. Ciasto nie jest słodkie, to taki jaglany lepek o smaku gorzkiego kakao, raczej nie jadalny 🙁 . Kasze jaglaną uwielbiam, często robię jaglane brownies z przepisu z "moich wypiekow" , a ta wersja bez cukrowa niestety nie jest udaną kopią.w tym wypadku syrop klonowy nie spisuje sie w roli slodzika, a w cieście jest niewyczuwalny, wiec szkoda pieniędzy na takie dodatki.
No niestety wszystko jest kwestią gustu – mi ciasto smakowało i było dla mnie wystarczająco słodkie. Szkoda, że Ci nie smakowało:( Może nie wszystko wyszło tak jak u mnie…
Przepis na jaglane brownie inspirowane tym z “Moich wypieków” jest na moim blogu – znajdziesz go w spisie przepisów. Powiedziałabym, że tamto jest dużo bardziej kakaowe a to delikatniejsze z uwagi na masę z masłem orzechowym.
Cudowne ciasto! 🙂 zjadłabym chętnie kawałek do kawy:)