Ponieważ uwielbiam kaszę jaglaną nie mogłam nie zauważyć przepisu, który pojawił się na moim ulubionym kulinarnym blogu: Moje wypieki! Brownie z kaszy jaglanej z orzechami pekan autorstwa Pani Doroty wygląda tak pysznie, że od razu postanowiłam go upiec. Z uwagi na to, że praktycznie nigdy nie kopiuję przepisów, ten również nieco zmodyfikowałam. Zobaczcie sami co z tego wyszło!
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 50 ml oleju
- 1/2 jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru brzozowego
- 1/2 szklanki odtłuszczonego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W misce mieszamy jajka, jogurt, kakao, cukier brzozowy, olej i proszek do pieczenia. W małym garnuszku zagotowujemy niewielką ilość wody. Gdy będzie się gotować dodajemy do niej kaszę jaglaną i gotujemy ok. 15 minut aż bardzo mocno napęcznieje. Następnie przekładamy kaszę do masy i za pomocą blendera łączymy dokładnie wszystkie składniki. Blaszkę (ja użyłam blaszki 15/30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.
Ciekawy pomysł, intryguje mnie smak 😉
Otrzymujesz ode mnie NOMINACJĘ do Liebster Award! 😀
Szczegóły u mnie na blogu – krótkie pytania głównie dotyczące gotowania i kuchni, więc myślę, że odpowiadanie na nie to sama przyjemność ;))
Świetne ciasto , bez mąki. Cudo. Świetny pomysł:)
Wygląda, że zakalec jak nic 😉
To jest poprostu dość mokre ciasto, nie nazwałabym tego zakalcem. 🙂