Dolina smaków obchodzi dzisiaj 1 urodziny!
Przez ten rok zgromadziłam na blogu ponad 150 przepisów. Bardzo dziękuję wszystkim fanom za liczne odwiedziny:) Mam nadzieję, że kolejny rok będzie dla mnie równie udany a Wy będziecie znajdować tu wiele ciekawych inspiracji kulinarnych.
Tortu jednak nie będzie – przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na ciasto jogurtowe z malinami i borówkami, które przygotujecie w jedynie trzech krokach. Możecie też przygotować je z truskawkami, jeżynami lub jagodami – wszystkie sezonowe owoce nadają się do niego doskonale. Ciasto szybko staje się kruche, ale zapewniam, że długo nie postoi – ze szklanką zimnego mleka znika w błyskawicznym tempie.
Składniki:
- 350g jogurtu greckiego
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki stewi lub ksylitolu
- maliny
- borówki amerykańskie
- kawałek masła do wysmarowania foremki
- odrobina tartej bułki do posypania foremki
1. Wszystkie składniki poza owocami mieszamy w misce do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
2. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy lekko bułką tartą po czym wylewamy do niej ciasto.
3. Dekorujemy owocami i pieczemy w 180°C przez ok. 40 minut.