Owsiane miseczki z budyniem i granatem

Dzisiaj święto wszystkich ojców! Z okazji Dnia Taty na blogu prosty, ale bardzo ładnie wyglądający deser idealny na dzisiejszy podwieczorek. Proponuję szybkie owsiane miseczki wypełnione waniliowym budyniem i posypane wyrazistymi w smaku pestkami z granatu. Miseczki owsiane możecie też wypełnić lodami i innymi owocami!

DSC_0078

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych otrębów owsianych
  • 1 czubata łyżka margaryny
  • 1 małe jajko 
  • 1 łyżka cukru brzozowego lub stewii

Składniki na nadzienie:

  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 400 ml mleka
  • 1/3 laski wanilii
  • łyżeczka miodu
  • pestki świeżego granatu

Mąkę owsianą i rozdrobnione otręby owsiane mieszamy w misce z cukrem brzozowym lub innym naturalnym słodzikiem. Na mąkę wbijamy małe jajko – rozmiar M. Zagniatamy ciasto z łyżką margaryny. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Po kwadransie rozwałkowujemy na opruszonej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Silikonowe foremki w kształcie miseczek lub takie na mini tarty wykładamy warstwą ciasta. Na wierzchu przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu odstawiamy miseczki do wystygnięcia.

Budyń waniliowy bez dodatku cukru przygotowujemy w małym garnku z nieco mniejszą ilością mleka niż zaleca producent na opakowaniu – zależy nam, aby masa była gęsta. Do mleka dodajemy ziarenka z 1/3 laski wanilii aby budyń był bardziej aromatyczny. Dosładzamy lekko miodem. Gotową , lekko wystudzoną masę przekładamy do osianych miseczek i posypujemy pestkami granatu. Wstawiamy do lodówki przed podaniem, aby masa mocniej się ścięła. SMACZNEGO!

nowe4

Polecane przepisy

4 Comments

  1. Zrobiłabym domowy budyń, ale reszta bardzo mi się podoba! 🙂

    1. Domowy byłby lepszy, ale to taka szybsza wersja 🙂 

  2. rewelacyjnie wyglądają:)

  3. Świetny pomysł, wygląda bardzo kusząco 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *