Przedstawiam Wam szybki i zdrowy deser podwójnie ryżowy! Podwójnie, bo składa się z płatków ryżowych i ryżowego mleka. Nadaje się nie tylko na podwieczorek, ale też na śniadanie, gdyż jest bardzo syty. Dodatek borówek amerykańskich i soku z cytryny wzbogaci deser o przydatną zimą witaminę C.
- 1 szklanka mleka ryżowego Alpro
- 3/4 szklanki płatków ryżowych
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- 200g borówek amerykańskich
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- suszona, tarta skórka pomarańczowa
Mleko ryżowe z cukrem zagotować w garnku. Do gotującego się mleka dodać płatki ryżowe i dokładnie mieszać aż zgęstnieje. Borówki amerykańskie zmiksować blenderem na gładki sos i wymieszać z sokiem z cytryny. Na dno szklanek nałożyć mus borówkowy a następnie zalać płatkami ryżowymi. Udekorować borówkami i suszoną, tartą skórką pomarańczową!
Super pomysł na deser, ciekawe połączenie smaków 🙂