Lato to czas w którym wszyscy chcemy wyglądać pięknie i atrakcyjnie. Zwiewne sukienki, krótkie spodenki czy stroje kąpielowe odsłaniają nasze ciało przez co nie jesteśmy w stanie ukryć naszych niedoskonałości! Jak więc poradzić sobie z nieustającą ochotą na coś słodkiego? Proponuję niecodzienny przepis na słodycze, po których zjedzeniu nie będziemy mieć wyrzutów sumienia.
Dziś przepis na dietetyczne, OWSIANE muffiny z kremem kakaowym wykonanym z CZERWONEJ FASOLI!
Przepis na 8 babeczek:
- 4 łyżki otrębów owsianych mielonych BIO
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku
- 2 jajka
- 200g chudego, naturalnego serka twarogowego lub serka homogenizowanego 0% tłuszczu
- 2 łyżeczki cukru brzozowego
- 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce razem z jajkami i serkiem. Przekładamy masę do silikonowych papilotek lub do foremki na muffinki i pieczemy w piekarniku w 180oC przez ok. 20 minut. Gdy muffinki będą gotowe, wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Przepis na krem kakaowy:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 łyżeczki odtłuszczonego kakao
- 2 łyżeczki cukru brzozowego
- 2 płaskie łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku
- odrobina mleka
Fasolę z puszki przemywamy wodą i wkładamy do wysokiego naczynia, w którym łatwo będzie nam ją rozdrobnić. Używając blendera miksujemy fasolę na gładką masę. Dodajemy kakao, mleko w proszku i cukier a następnie mieszamy wszystko dokładnie – możemy jeszcze raz użyć blendera. Przekładamy gotowy krem do miseczki lub słoika i wkładamy na jakiś czas do lodówki.
SMACZNEGO!!!
Wygladają bardzo smacznie 🙂