Faszerowane warzywa takie jak pomidory, papryka czy bakłażany to potrawa kuchni greckiej. Wnętrze warzyw wypełniane jest najczęściej mięsem i ryżem z dodatkiem rozmaitych przypraw. Ja postanowiłam przygotować papryki z nadzieniem bezmięsnym. Jako podstawę farszu wykorzystałam kaszę jaglaną (ale możecie też użyć kaszy kuskus) i pieczarki – a ponieważ kilka dni temu obchodziliśmy Dzień Pieczarek, swój przepis dołączam do kulinarnej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014.
Składniki:
- 2 średnie papryki
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 4 łyżeczki czerwonej soczewicy
- kilka bardzo drobnych pieczarek
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 100ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżke sosu sojowego
- kilka listków świeżego rozmarynu
- 3 kropelki tabasco
- 4 małe plasterki sera chedar
Sos:
- przecier pomidorowy
- tabasco
- suszona pietruszka
- 1 łyżka sosu słodko pikantnego tao-tao
Kaszę jaglaną i soczewicę gotujemy w lekko posolonej wodzie, aż będą miękkie. Pieczarki pokrojone w plasterki podsmażamy lekko na łyżce oleju z posiekanymi listkami rozmarynu. Ugotowaną kaszę dodajemy do pieczarek, przyprawiamy papryką i kurkumą. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i doprawiamy sosem sojowym i odrobiną czerwonego tabasco. Papryki kroimy na pół i odkrajamy gniazda nasienne. Dokładnie wypełniamy wnętrze papryki farszem i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Każdą paprykę przybieramy plasterkiem sera chedar i listkiem świeżego rozmarynu. Pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 20 minut.
Gotowe papryki podajemy z sosem, który możecie przygotować z przecieru pomidorowego z dodatkiem tabasco i słodko pikantnego sosu tao-tao, który nada lekko słodkawego posmaku. I oczywiście suszone zioła – ja wybrałam pietruszkę.
Smakowite i lekkie danie z udziałem pieczarek. Witam Cię w mojej akcji 🙂