Na sobotnie popołudnie proponuję wytrawny deser dla amatorów kawowych smaków – Espresso Chia Pudding.
Bardzo prosty w przygotowaniu – tylko 4 składniki. Wegański, Bezglutenowy, Dla każdego!
Chia – Szałwia hiszpańska – zawiera duże ilości kwasów Omega-3 i Omega-6 w dobrych proporcjach, błonnik i witaminy C, A, E, B1 i B3, tiaminy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, niacynę a także antyoksydanty. Warto więc dodawać ją do swojej diety!
Składniki na 5 porcji:
- 300ml mleka kokosowego
- 6 łyżek stołowych nasion chia
- 250ml mocnej kawy
- 2 łyżeczki syropy klonowego lub miodu (ja użyłam Miel de Palma – “miodu” palmowego prosto z Teneryfy)
3 łyżki nasion chia zalewamy w miseczce mocną kawą, dokładnie mieszamy. 3 łyżki nasion chia zalewamy mlekiem kokosowym wymieszanym z roślinnym słodzikiem (syrop klonowy, syrop z daktyli, miód, syrop z agawy…). Dokładnie mieszamy.
Do małych szklaneczek lub słoiczków wlewamy masę kawową. Czekamy 10 minut i wlewamy masę kokosową. Odstawiamy do lodówki aż chia napęcznieje. 🙂
Na Dolinie smaków znajdziecie też inne przepisy na desery z chia: Pudding Chia z kokosowo-śliwkową posypką i Tropikalny pudding chia na mleku kokosowym.
Musi niesamowicie pobudzać 🙂
Jest moc:) Osobom lubiącym słodkości polecam dosłodzić nieco warstwę kawową.