Dziś przepis na bardzo prostą zupę-krem, która idealnie sprawdzi się na jesienny obiad. Warzywem, które jesienią króluje w wielu kuchniach jest dynia – ostatnio przygotowywałam na obiad pyszne dyniowe curry – jeśli przegapiliście ten przepis zapraszam TUTAJ! Tym razem czas na rozgrzewający krem z dyni z dodatkiem czosnku, imbiru i cynamonu – doskonały na jesienne przeziębienia.
Składniki:
- 1 duża marchew
- 1/2 dyni – mniej więcej wielkości Waszej głowy:)
- 500ml bulionu warzywnego
- kawałek korzenia imbiru – ok. 2,5 cm
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pestki dyni do dekoracji
Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i także kroimy na niewielkie kawałki. W garnku podgrzewamy przygotowany wcześniej bulion warzywny z dwoma ząbkami czosnku. Do gorącego wywaru wrzucamy pokrojoną dynię i marchewkę oraz ścieramy na drobnej tarce kawałek świeżego korzenia imbiru. Przyprawiamy kurkumą, odrobiną soli, cynamonu i pieprzu. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż dynia i marchewka będą miękkie. Za pomocą blendera miksujemy zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem podajemy posypany pestkami dyni.