W tym roku postawiłam na różnorodność i postanowiłam przygotować różne rodzaje pierniczków w niewielkich ilościach. Jak to zwykle robię w sprawach wypieków, inspiracji szukałam na blogu Moje wypieki. Znalazłam tam przepis na niemieckie pierniczki Lebkuchen z migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- 85 g zmielonych migdałów
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Miód i masło rozpuszczamy w garnku. Następnie wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce (migdały możecie kupić mielone lub zmielić je samemu – ja użyłam do tego blendera!). Rozpuszczony miód z masłem wlewamy do suchych składników, dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakiś czas.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce w sporych odstępach. Ciasto będzie mocno klejące dlatego warto przygotować sobie miseczkę z wodą do zwilżania dłoni. Wyłożone na papierze kulki spłaszczamy zwilżoną wodą łyżkę. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni!
Gotowe pierniczki studzimy i dekorujemy lukrem.
Ja swoje Lebkuchen udekorowałam lukrem z dodatkiem soku z cytryny.