Sałatka z marchewki i rodzynek na słodko może być doskonałym dodatkiem do ryby, dań wegetariańskich a także jako samodzielna przekąska. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. I oczywiście zdrowa:) Wypróbujcie sami.
Składniki:
- 4 duże marchewki
- garść ekologicznych rodzynek
- świeża kolendra lub natka pietruszki
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- łyżka płynnego miodu
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka czarnuszki
- szczypta cynamonu
Marchewki myjemy, obierami i gotujemy na parze – ważne by jej nie rozgotować, powinna być lekko twarda. Następnie gdy ostygnie kroimy na drobne plasterki, najlepiej przy urzyciu specjalnej tarki, zeby było szybko i równo:) Olej, miód, sok z cytryny i cynamon mieszamy i dodajemy do marchewki, Posypujemy rodzynkami, świeżą siekaną kolendrą lub natką pietruszki oraz czarnuszką.