Meksykańska tortilla to rodzaj płaskiego placka, najczęściej przygotowywanego z mąki pszennej. Jest to produkt dostępny obecnie w prawie każdym, większym sklepie spożywczym. Możemy kupić pełnoziarniste tortille lub nawet o konkretnym, np. pomidorowym smaku. Bardzo prosto możemy je też przygotować samodzielnie z dowolnej mąki, wody i odrobiny tłuszczu.
Pytanie tylko, co zawinąć w owe placki?
Dzisiaj chciałam Wam pokazać kilka dodatków, które ja przygotowuje na meksykańską ucztę.
Po pierwsze – i najważniejsze – potrzebujemy wyrazistego, mięsno-pomidorowego farszu!
FARSZ MIĘSNO-POMIDOROWY:
- 500g mięsa mielonego – najlepiej wołowe lub wołowo-wieprzowe
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Pół czerwonej papryki kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażamy na patelni – najlepiej bez dodatku tłuszczu. Następnie dodajemy krojone pomidory z puszki, paprykę, wyciśnięte dwa ząbki czosnku, i słodką, mieloną paprykę. Dokładnie mieszamy na patelni wszystkie składniki. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Niezbędne będą też pyszne dodatki. Ja postawiłam na sos guacamole, białą fasolę z kolendrą i cytryną, salsę z żółtych pomidorków, kwaśną śmietanę i ukochaną przeze mnie kukurydzę – Dawid zastąpił ją marynowanymi papryczkami jalapeno, które dla mnie są piekielnie ostre.
SOS GUACAMOLE:
- 1 dojrzałe awokado
- 5 pomidorków daktylowych (lub czerwonych koktajlowych)
- 1/2 limonki
- szczypta soli
Dojrzałe awokado obieramy ze skórki, pozbawiamy pestki i kroimy na kawałki. Następnie miksujemy z sokiem z limonki i szczyptą soli. Gotową pastę z awokado mieszamy z pokrojonymi na kawałeczki pomidorkami daktylowymi.
FASOLA Z KOLENDRĄ:
- 1 puszka białej fasoli
- 1/2 cytryny
- pęczek świeżej kolendry
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Fasolę z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i szczyptą soli podgrzewamy w małym rondelki. dodajemy posiekaną kolendrę i dokładnie mieszamy.
SALSA Z ŻÓŁTYCH POMIDORKÓW:
- 150g żółtych pomidorków koktajlowych
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki piri-piri
- 1 łyżeczka sosu z limonką i kolendrą
Pomidorki koktajlowe o pięknej, żółtej barwie, kroimy wzdłuż na połówki i następnie kroimy w paseczki. Mieszamy z ostrą, mieloną papryką – ja użyłam piri-piri – i sosem z limonką i kolendrą.
Kiedy już przygotujemy wszystkie dodatki, możemy przystąpić do meksykańskiej uczty. Na tortillę nakładamy mięsno-pomidorowy farsz, odrobinę guacamole, białej fasoli, salsy z żółtych pomidorków, łyżeczkę kukurydzy i odrobinę kwaśnej śmietany. Zawijamy wszystko w placek i … zjadamy z ogromną przyjemnością!!!
Inne pomysły na meksykańskie dania znajdziecie w akcji kulinarnej: