Meksykańska uczta, czyli – Co zawinąć w tortillę?

Meksykańska tortilla to rodzaj płaskiego placka, najczęściej przygotowywanego z mąki pszennej. Jest to produkt dostępny obecnie w prawie każdym, większym sklepie spożywczym. Możemy kupić pełnoziarniste tortille lub nawet o konkretnym, np. pomidorowym smaku. Bardzo prosto możemy je też przygotować samodzielnie z dowolnej mąki, wody i odrobiny tłuszczu.

Pytanie tylko, co zawinąć w owe placki?

Dzisiaj chciałam Wam pokazać kilka dodatków, które ja przygotowuje na meksykańską ucztę. 

DSC_0011 (3)

Po pierwsze – i najważniejsze – potrzebujemy wyrazistego, mięsno-pomidorowego farszu!

FARSZ MIĘSNO-POMIDOROWY:

  • 500g mięsa mielonego – najlepiej wołowe lub wołowo-wieprzowe
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

Pół czerwonej papryki kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażamy na patelni – najlepiej bez dodatku tłuszczu. Następnie dodajemy krojone pomidory z puszki, paprykę, wyciśnięte dwa ząbki czosnku, i słodką, mieloną paprykę. Dokładnie mieszamy na patelni wszystkie składniki. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut.

Niezbędne będą też pyszne dodatki. Ja postawiłam na sos guacamole, białą fasolę z kolendrą i cytryną, salsę z żółtych pomidorków, kwaśną śmietanę i ukochaną przeze mnie kukurydzę – Dawid zastąpił ją marynowanymi papryczkami jalapeno, które dla mnie są piekielnie ostre. 

nowe15

​SOS GUACAMOLE:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 5 pomidorków daktylowych (lub czerwonych koktajlowych)
  • 1/2 limonki
  • szczypta soli

​Dojrzałe awokado obieramy ze skórki, pozbawiamy pestki i kroimy na kawałki. Następnie miksujemy z sokiem z limonki i szczyptą soli. Gotową pastę z awokado mieszamy z pokrojonymi na kawałeczki pomidorkami daktylowymi.

​FASOLA Z KOLENDRĄ:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1/2 cytryny
  • pęczek świeżej kolendry
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

​Fasolę z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i szczyptą soli podgrzewamy w małym rondelki. dodajemy posiekaną kolendrę i dokładnie mieszamy.

SALSA Z ŻÓŁTYCH POMIDORKÓW:

  • 150g żółtych pomidorków koktajlowych
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki piri-piri
  • 1 łyżeczka sosu z limonką i kolendrą

Pomidorki koktajlowe o pięknej, żółtej barwie, kroimy wzdłuż na połówki i następnie kroimy w paseczki. Mieszamy z ostrą, mieloną papryką – ja użyłam piri-piri – i sosem z limonką i kolendrą. 

Kiedy już przygotujemy wszystkie dodatki, możemy przystąpić do meksykańskiej uczty. Na tortillę nakładamy mięsno-pomidorowy farsz, odrobinę guacamole, białej fasoli, salsy z żółtych pomidorków, łyżeczkę kukurydzy i odrobinę kwaśnej śmietany. Zawijamy wszystko w placek i … zjadamy z ogromną przyjemnością!!!

Inne pomysły na meksykańskie dania znajdziecie w akcji kulinarnej:

Hola Mexico 4

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *