Ostatnio spełniłam swoje marzenie i nabyłam silikonowe foremki do pieczenia gofrów w piekarniku! Sprawdzają się doskonale i co najważniejsze nie zajmują tyle miejsca w kuchni co tradycyjna gofrownica. Dzisiaj przedstawiam Wam podstawowy przepis na słodkie owsiane gofry w wersji kakaowej i waniliowej. Fantastyczne do kawy lub szklanki zimnego mleka.
Składniki na 4 gofry:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka chudego mleka
- 1 jajko – oddzielnie żółtko i białko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru brzozowego
- aromat waniliowy
- 1 łyżeczka kakao
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtko ucieramy z cukrem i łączymy stopniowo z mąką owsianą, mlekiem i olejem. Dodajemy proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Delikatnie łączymy masę z ubitymi białkami i przelewamy połowę do foremek. Resztę masy delikatnie mieszamy z kakao i również przelewamy do silikonowych form. Gofry pieczemy przez 20 minut w temperaturze ok. 170ºC. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia aby były bardziej chrupiące.