Jaki jest Wasz ulubiony sposób na sezonowe owoce na śniadanie? W sklepach coraz więcej tanich i pięknych malin, pojawiły się jagody, porzeczki, ciągle królują truskawki a nawet widziałam już pierwsze jeżyny. Postanowiłam więc przygotować na śniadaniową ucztę pyszne i nieco zdrowsze od tradycyjnych – owsiane naleśniczki z twarożkiem, malinami i jagodami.
Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mleka 1,5%
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
- chudy twaróg
- jogurt naturalny
- cukier brzozowy
- maliny
- jagody
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Następnie na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy małe naleśniczki, aż zarumienią się z każdej strony. Naleśniczki nie będą przywierać do patelni bo wcześniej dodaliśmy do nich olej. W małej miseczce rozdrabniamy chudy twaróg i mieszamy z jogurtem naturalnym, aby był delikatniejszy. Dodajemy cukier brzozowy do smaku. Gotowe naleśniczki podajemy z twarożkiem i owocami.
Trudno się im oprzeć… A Wy którą wersję wolicie – z malinami czy jagodami?
Życzę smacznego śniadanka – pamiętajcie jednak, że naleśniczki są dość kaloryczne – 1 sztuka to 58 kcal!