Wegański deser Inków – kakaowa Quinoa z truskawkami

Komosa ryżowa, Chenopodium quinoa lub po prostu Quinoa. Pojawia się na blogu po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni. Ostatnio coraz głośniej o prozdrowotnych właściwościach nasion tej rośliny. Jej nasiona są bogatym źródłem błonnika, białka, witamin z grupy B oraz żelaza, magnezu, potasu, cynku i fosforu. Można nią zastępować kasze lub ryż, dodawać do sałatek, śniadaniowych owsianek, placuszków – dosłownie do wszystkiego. Ja na początek wybrałam bardzo prosty i pyszny deser w którym quinoa wystąpiła w wersji kakaowej. Towarzyszą jej truskawki – jedzmy je póki jeszcze są!!!

nowe19 (5)

Składniki na 2 porcje:

  • 1/3 filiżanki ziaren komosy ryżowej – ok. 70g
  • 1 filiżanka mleka ryżowego – zwykłe lub waniliowe
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego – można pominąć, jeśli używacie mleka waniliowego
  • 12 świeżych truskawek
  • 2 łyżki sojowego jogurtu naturalnego – lub zwykłego, jeśli nie jesteście weganami
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 1 łyżka płatków kokosa

Mleko ryżowe gotujemy w małym garnku z łyżeczką ciemnego, gorzkiego kakao. Jeśli lubicie słodkie desery, możecie dodać do niego płaską łyżeczkę cukru brzozowego. Ziarenka quinoa płuczemy na sitku pod wodą, następnie dodajemy do mleka i gotujemy, aż pochłoną większość mleka. Zajmie to ok. 20-25 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby ziarenka nie przywarły do dna garnka. 6 dużych, czystych truskawek miksujemy na gładką masę i mieszamy z jogurtem naturalnym. Pozostałe truskawki kroimy w kostkę. Płatki migdałów i kokosa rumienimy delikatnie na patelni bez tłuszczu. Gotową masę z komosą ryżową pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie przekładamy na dno szklanek lub małych miseczek. Na górę wylewamy truskawkowy jogurt i wrzucamy świeże truskwki pokrojowe w kostkę. Dekorujemy chrupiącymi płatkami kokosa i migdałów i listkiem mięty. 

nowe19 (3)

nowe21 (2)

nowe19 (4)

Polecane przepisy

1 Comment

  1. Kolejny powód, żeby wreszcie kupić komosę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *