Mam nadzieję, że nie zapominacie o zabieraniu do pracy jedzenia. Jeśli chcecie utrzymać zdrowie i prawidłową masę ciała bardzo istotne jest regularne spożywanie posiłków. Przygotowanie obiadu do pracy dzień wcześniej wcale nie zajmuje dużo czasu. Dzięki temu unikniecie podjadania niezdrowych przekąsek, zamawiania jedzenia z pobliskich fast-foodów albo głodowania w pracy i rzucania się na jedzenie po powrocie do domu.
Dzisiaj pomysł na proste danie, które zapakować możecie do swojego lunchboxa i zjeść podczas przerwy w pracy zarówno na zimno jak i na ciepło. Smaczna, zdrowa i pożywna kasza z cukinią i kiełkami.
Składniki:
- 1 cukinia
- ½ opakowania mieszanki „kiełków na patelnię”
- 1 torebka kaszy pęczak
- 2 łyżki orzeszków ziemnych bez soli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka gęstego sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub innych ulubionych
Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu. Kiełki podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Cukinię myjemy i kroimy w plastry. Delikatnie solimy i zostawiamy aż puści sok. Następnie kroimy ją w kostkę i wrzucamy na patelnię do podsmażonych kiełków. Lekko podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką. Cukinia powinna lekko się poddusić. Gdy będzie miękka dorzucamy do niej orzeszki ziemne i przyprawiamy ziołami, sosem sojowym i gęstym sosem ostrygowym. Całość łączymy z ugotowaną wcześniej kaszą pęczak i dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Wspaniałe, szybkie danie, sezonowe składniki – czego chciec więcej!
Trzeba koniecznie wypróbować! 🙂