SEZON PIERNICZKOWY UWAŻAM ZA ROZPOCZĘTY!!!
Moje pierwsze pierniczki już czekają na święta! Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki i jest bardzo szybki i prosty! Jedyne co zmieniłam w oryginalnym przepisie to znacznie zmniejszyłam ilość cukru i zwiększyłam ilość przyprawy korzennej do piernika. Pierniczki są idealne do przechowywania – tuż po upieczeniu są dość twarde, dlatego przyda im się trochę czasu aby zmiękły. Możecie je dowolnie przyozdobić – ja swoje pierniczki posmarowałam cieniutką warstwą mlecznej czekolady i ozdobiłam lukrową śnieżynką.
Składniki 1,5 blachy pierniczków:
- 40 dag mąki pszennej
- 20 dag miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 30 g cukru waniliowego
- 1 jajko
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do płynnego miodu dodać przyprawę do piernika, cukier waniliowy, kakao i jajko. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać foremką ulubione kształty. Posmarować je z wierzchu wodą i piec na natłuszczonej blaszce około 15 minut w temperaturze 190ºC.
śliczne! ja dzisiaj też robiłam, a teraz cierpliwie czekam, aż zmiękną 😉