Kolejny prosty przepis na szybkie pierniczki – tym razem w wersji z lukrem królewskim oraz lukrem kakaowym. Jeśli Wasze pierniczki jeszcze nie są gotowe, ten prosty przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Smacznego pieczenia:)
Składniki:
- szklanka mąki gryczanej
- pół szklanki mielonych migdałów
- pół szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek miodu
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 2 jajka
- 4 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- szczypta sody
Olej kokosowy ucieramy z jajkami. Mieszamy suche składniki z przyprawami i dodajemy miód. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Łączymy składniki i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki na ok. 10 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na opruszonej mąka stolnicy i wycinamy pierniczki. Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. Zostawiamy do wystudzenia i dekorujemy lukrem królewskim (cukier puder + białko jajka) z dodatkiem soku z cytryny oraz lukrem czekoladowym – czyli poprostu lukrem królewskim z dodatkiem kakao.
Kocham miodowe ciasteczka, a z dodatkiem takich mąk, na pewno będą pyszne. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/