Sezon na jagody już się rozpoczął. Warto więc skorzystać z darów natury i przygotować proste danie, które większości z nas kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami.
Składniki na ok 30 pierogów:
- 300g mąki pszennej
- 200ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 300g świeżych jagód
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka ksylitolu
+ jogurt naturalny / śmietana
Przygotowanie:
Jagody delikatnie płuczemy pod małym strumieniem bieżącej wody, osuszamy i oprószamy mąką i ksylitolem.
Do miski z przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i olej po czym wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto stopniowo dodając ciepłą wodę. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Następnie rozwałkowujemy cienkie ciasto i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę jagód i dokładnie zlepiamy. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku po kilka sztuk na raz. Zajmie to około 2 minut jeśli ciasto jest cienkie.
Gotowe pierogi podajemy z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Można dodatkowo posypać je odrobiną brązowego cukru.