Krem z marchewki kojarzy mi się z przedszkolnym daniem dla maluchów. Postanowiłam przygotować taki krem w domu, ale w wersji zdecydowanie bardziej dla dorosłych niż dla dzieci. Poniżej znajdziecie mój przepis na wyrazistą w smaku, mocno pikantną zupę – krem z marchewki.
Składniki:
- 5 marchewek
- ok. 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 duży ząbek czosnku
- spory kawałek świeżego imbiru
- 1,5 łyżeczki ostrej przyprawy do curry
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- kilka listków świeżej bazylii
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Przekładamy marchewki do garnka, zalewamy warzywnym bulionem i gotujemy. W trakcie gotowania wrzucamy do zupy jeden ząbek czosnku, kawałek obranego, świeżego imbiru, listki bazylii oraz ostrą przyprawę curry, pieprz cayenne i zioła – jeśli nie macie ostrego curry, możecie użyć łagodnej mieszanki curry z dodatkiem ostrej papryki lub przygotować swoją mieszankę ostrych przypraw z kurkumą. Gdy marchewka będzie miękka a bulion nabierze aromatycznego smaku, zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy za pomocą blendera na gładki krem (nie wyławiamy imbiru i czosnku – także je miksujemy). Podajemy z niewielką ilością drobnego makaronu.
Przepis dodaję do akcji Marchew w roli głównej: