Dziś chciałam się z Wami podzielić prostym przepisem na pyszne ciasto-batoniki bez pieczenia z masła orzechowego z orzeszków nerkowca marki Primavika i gorzkiej czekolady. To z pewnością propozycja dla miłośników orzechów i niesłodkich deserów. Orzechy nerkowca zawierają dużo potasu a także między innymi fosfor i zdrowe dla naszego organizmu tłuszcze a gorzka czekolada (taka powyżej 70% kakao) dostarczy nam magnezu, żelaza i porządnej dawki energii. Warto więc, mimo dużej dawki kalorii, skusić się na kawałek tego przysmaku.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasteczek owsianych (ok. 138g)
- 1 słoiczek masła z nerkowców Primavika (185g)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%
- 50g masła
Ciasteczka owsiane wkładamy do malaksera i mielimy na proszek. Dodajemy masło z orzechów nerkowca (bez 1 łyżeczki, która będzie nam później potrzebna) i 40g roztopionego masła. mieszamy na gładką masę i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki do wystygnięcia. W tym czasie roztapiamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, dodajemy do niej resztę masła i łyżeczkę masła z nerkowców. Tak przygotowaną czekoladę wylewamy na ostudzony spód i ponownie wstawiamy do lodówki do wystygnięcia. Brzegi ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi (możecie też użyć do dekoracji kruszonych orzechów lub skórki z pomarańczy).