Zielone koktajle dla zdrowia

zielony koktajl

Pijecie zdrowe, zielone koktajle? Ja bardzo je lubię, ale przygotowuje je najczęściej, gdy przychodni wiosna i lato, bo owoce i warzywa są wtedy zdecydowanie najzdrowsze i najsmaczniejsze. Do przygotowania zielonych koktajli używam głównie liści szpinaku, jarmużu i sałat oraz owoców i warzyw – ogórków, kiwi, jabłek, gruszek czasami także bananów i owoców cytrusowych.

Na blogu znajdziecie przepisy na kilka zielonych koktajli, np. ze szpinakiem i kiwi, ze szpinakiem i awokadoz młodym jęczmieniem, z awokado i bananem.

Poza tym, że sam koktajl stanowi już fajną bombę witaminową, wzmacnia nasz układ odpornościowy i odżywia nas od środka, warto czasami przemycić do koktajlu odrobinę dodatkowych superfoods. Idealnie sprawdzi się do tego sproszkowany młody jęczmień, chlorella lub spirulina.

Zielone napoje można też przygotować z gotowych mieszanek takich jak np. Green Balance od Yango. Zaletą stosowania tego produktu jest przede wszystkim jego alkalizujące działanie, które pozwala na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie.

Preparat ten jest w 100% naturalny, pozbawiony barwników, konserwantów i dodatków. Można go pić rozcieńczonego z wodą – ma lekko kwaskowaty smak – lub dodawać do soków i koktajli.

Co dokładnie znajdziemy w mieszance Green Balance i dlaczego warto się nią zainteresować?

W skład zielonej mieszanki wchodzą:

    • Sproszkowany sok z liści młodej pszenicy – źródło chlorofilu, witamin i minerałów, enzymów i aminokwasów które neutralizują toksyny w naszym ciele i pozwalają na przywrócenie zasadowości naszej krwi.  
    • Sproszkowany sok z liści młodego jęczmienia – zawiera enzymy trawienne, wpływa korzystnie na rozkład i usuwanie toksycznych substancji zawartych w pożywieniu, opóźnia procesy starzenia, a także wspiera przemianę materii i wykazuje pozytywny wpływ na gospodarkę wapniową.
    • Sproszkowane liście młodej lucerny – są źródłem witamin: A, C, D, E, K oraz wit. z grupy B, a także soli mineralnych, żelaza, wapnia, fosforu i potasu.  Co ciekawe, lucerna poprawia mikroflorę jelit jednocześnie utrudniając rozwój grzybów Candida albicans.
    • Sproszkowana chlorella – bogate źródło chlorofilu. Ma działanie krwiotwórcze, regenerujące, wzmacniające, odżywcze i przede wszystkim oczyszczające nasz organizm z toksyn.
    • Sproszkowana gotu kola – działa antydepresyjnie i uspokajająco, poprawia jakość naszego snu i wspomaga pamięć!
    • Sproszkowany gorzki melon – poza działaniem odtruwającym, posiada właściwości moczopędne i wpływa korzystnie na zdrowie naszego układu oddechowego. 
    • Sproszkowany korzeń traganka – stymuluje nasz układ odpornościowy, dodaje energii i zwiększa wydajność organizmu.
    • Sproszkowana kapusta warzywna włoska – jest bogata w jod, wapń, miedź, magnez i żelazo oraz działa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego.
  • Sproszkowana spirulina – oczyszcza organizm z toksyn, neutralizuje wolne rodniki a także wspomaga budowę tkanki mięśniowej.

Jakie rezultaty możemy uzyskać?

Poza poprawą samopoczucia i zwiększeniem koncentracji, co często bywa problemem u osób z zaburzoną równowagą kwasowo-zasadową, stosując Green Balance możemy też zaobserwować redukcję cellulitu, poprawę stanu skóry, włosów i paznokci a także usprawnienie pracy układu pokarmowego.

Więcej informacji o Green Balance możecie znaleźć TUTAJ.

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *