Szpinak kojarzy się większości z daniami obiadowymi. Jest doskonały w połączeniu z serami lub łososiem. Tym razem jednak postanowiłam w końcu wypróbować go w wersji słodkiej i … płynnej 🙂 Pomimo, że bardzo lubię szpinak, przyznam szczerze, że do końca nie byłam pewna czy koktajl nie zostanie wylany po pierwszym łyku. To połączenie smaków było dla mnie dużą zagadką ale efekt okazał się zaskakujący!
SZPINAK – co w sobie ma?
Szpinak zawiera sporą dawkę witamin, między innymi C, E, K, betakaroten oraz witaminy z grupy B. Ponadto jest bogatym źródłem potasu, dzięki czemu polecany jest osobom cierpiącym na nadciśnienie i żelaza, które odpowiada za produkcję czerwonych krwinek. Szpinak zawiera także kwas foliowy, szczególnie ważny w diecie kobiet ciężarnych oraz antyoksydanty takie jak neoksantyna, luteina i kwercytyna. Działa także korzystnie na naszą skórę i opóźnia proces jej starzenia.
Składniki na 1 porcję:
- 1 kiwi
- garść świeżego szpinaku
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szpinak myjemy i umieszczamy w blenderze razem z kiwi. Zalewamy sokiem i dokładnie miksujemy!
Zamiast soku pomarańczowego można także użyć lekko gazowanej wody mineralnej, wtedy wyczuwalny będzie tylko smak kiwi i szpinaku.
Przepis dołączam do akcji Wiosenne koktajle:
Świetny pomysł! Witam w akcji "Wiosenne koktajle" 🙂
Pyszności! Robię bardzo podobny, tyle, że zamiast pomarańczy dodaję soczystego arbuza. Polecam również wypróbować 🙂
Bardzo lubię arbuzy – koniecznie przetestuję Twoją wersję:)