Na niedzielne śniadanie lub kolację polecam pyszne, puszyste pancakes. Aby były nieco zdrowsze od tradycyjnych, zamiast mąki pszennej zdecydowałam się na mieszankę mąki owsianej i razowej mąki orkiszowej.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 1 szklanka kefiru 0% tłuszczu
- 1 jajko L
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki mieszamy w misce, najlepiej za pomocą miksera. Patelnię rozgrzewamy (bez oleju bo jest on już dodany do masy naleśnikowej) i wylewamy na nią po jednej sporej łyżce masy. Po chwili przewracamy placuszki na drugą stronę i ponownie chwilę smażymy. Pancakes przygotowuje się błyskawicznie, są bardziej puszyste od tradycyjnych naleśników.
Polecam z kakaowym kremem z awokado z wczorajszego przepisu!
Idealne na śniadanie i nie tylko 🙂