Pyszne pancakes owsiano-orkiszowe

Na niedzielne śniadanie lub kolację polecam pyszne, puszyste pancakes. Aby były nieco zdrowsze od tradycyjnych, zamiast mąki pszennej zdecydowałam się na mieszankę mąki owsianej i razowej mąki orkiszowej. 

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1 szklanka kefiru 0% tłuszczu
  • 1 jajko L
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

​Wszystkie składniki mieszamy w misce, najlepiej za pomocą miksera. Patelnię rozgrzewamy (bez oleju bo jest on już dodany do masy naleśnikowej) i wylewamy na nią po jednej sporej łyżce masy. Po chwili przewracamy placuszki na drugą stronę i ponownie chwilę smażymy. Pancakes przygotowuje się błyskawicznie, są bardziej puszyste od tradycyjnych naleśników. 

Polecam z kakaowym kremem z awokado z wczorajszego przepisu!

100D30004-006

Polecane przepisy

1 Comment

  1. Idealne na śniadanie i nie tylko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *