Sałatka z granatem i kuskusem

Po świątecznym i noworocznym objadaniu się czas na trochę lżejsze dania. I choć kilogramów nie przybyło, mam ostatnio ogromną ochotę na warzywa i mój organizm domaga się witamin. Zaraz biorę się za przygotowanie jakiegoś pożywnego koktajlu a już teraz dzielę się z Wami przepisem na szybką sałatkę. Możecie ją zjeść na lunch, kolację lub podać jako dodatek do obiadu z przyjaciółmi.

Sałatka z granatem i kuskusem jest orzeźwiająca, kwaskowata, lekka ale też dość syta, więc zaspokoi nasz apetyt. 

Składniki:

  • 1 granat
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • pestki dyni
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki suszonej kolendry
  • szczypta soli

​Paprykę i ogórka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wyciągamy nasiona z granatu i dodajemy do pokrojonych warzyw. Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą lekko ponad jej poziom, przykrywamy talerzykiem i czekamy, aż napęcznieje. Gdy kasza będzie gotowa mieszamy ją z papryką, ogórkiem, granatem i pestkami dyni. Doprawiamy szczyptą soli, sokiem z limonki, suszoną kolendrą, oliwą i octem winnym. 

DSC_0125

 

DSC_0152
DSC_0131

Polecane przepisy

2 Comments

  1. pyszne wykorzystanie kuskusu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *