Po świątecznym i noworocznym objadaniu się czas na trochę lżejsze dania. I choć kilogramów nie przybyło, mam ostatnio ogromną ochotę na warzywa i mój organizm domaga się witamin. Zaraz biorę się za przygotowanie jakiegoś pożywnego koktajlu a już teraz dzielę się z Wami przepisem na szybką sałatkę. Możecie ją zjeść na lunch, kolację lub podać jako dodatek do obiadu z przyjaciółmi.
Sałatka z granatem i kuskusem jest orzeźwiająca, kwaskowata, lekka ale też dość syta, więc zaspokoi nasz apetyt.
Składniki:
- 1 granat
- 1 zielona papryka
- 1/2 ogórka
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- pestki dyni
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki suszonej kolendry
- szczypta soli
Paprykę i ogórka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wyciągamy nasiona z granatu i dodajemy do pokrojonych warzyw. Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą lekko ponad jej poziom, przykrywamy talerzykiem i czekamy, aż napęcznieje. Gdy kasza będzie gotowa mieszamy ją z papryką, ogórkiem, granatem i pestkami dyni. Doprawiamy szczyptą soli, sokiem z limonki, suszoną kolendrą, oliwą i octem winnym.
pyszne wykorzystanie kuskusu 🙂
wygląda obłędnie 🙂