Macie ochotę na sałatkę z tuńczyka, ale chcecie aby było w niej coś oryginalnego?
Zapraszam na pyszną sałatkę z tuńczykiem, w której zamiast sałaty postanowiłam wykorzystać czerwoną cykorię. Aby posiłek był bardziej sycący dodałam do niego trochę makaronu. Nie zabrakło też lekko pikantnego akcentu w postaci rzodkiewek!
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (mała)
- 1 czerwona cykoria
- 5 pomidorków koktajlowych
- 4 duże rzodkiewki
- kilka czarnych oliwek
- garstka makaronu świderki
- sok ½ małej limonki
- zioła prowansalskie
- szczypta wegety
- oliwa z oliwek
Makaron gotujemy al dente. Pomidorki koktajlowe, rzodkiewki i listki cykorii myjemy pod bieżącą wodą. Pomidorki kroimy na ćwiartki, rzodkiewki na sześć części a listki cykorii rwiemy na pół. Warzywa mieszamy z ostudzonym makaronem. Skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z limonki i doprawiamy ziołami prowansalskimi i odrobiną wegety. Mieszamy aby przyprawy i sok z limonki otoczyły wszystkie składniki. Na górę sałatki układamy kawałki tuńczyka i czarne oliwki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Tak przygotowana sałatka z tuńczykiem jest z pewnością bardzo zdrowa – zawsze to dodatkowa porcja ryb, których powinniśmy jeść jak najwięcej i świeże warzywa! Jest ona też bardzo soczysta za sprawą znajdujących się w niej pomidorków, papryki, rzodkiewek oraz soku z limonki.
Polecam ją wszystkim na lekki obiad lub kolację!
Uwielbiam tuńczyka! W takim zestawieniu go jeszcze jednak nie jadłam, a chętnie spróbuję 🙂
jakoś nie mogę się przekonać do cykorii, ale bardzo smakowicie wygląda:)