Sernik na zimno z chia na orzechowo-owsianym spodzie

Przedstawiam Wam dzisiaj prosty sposób na weekendowe ciasto bez cukru. Nie jest to wcale niskokaloryczny deser gdyż zawiera sporo masła orzechowego ale raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na małe grzeszki. Masę serową przygotowujemy z serków homogenizowanych i waniliowego jogurtu greckiego – ważne by wybierać te bez dodatku sztucznych barwników i syropu glukozowo-fruktozowego. Jako zdrowy dodatek wykorzystałam nasiona szałwii hiszpańskiej – chia, ze sporą zawartością wapnia, magnezu, żelaza i kwasów omega-3. Wypróbujcie sami.

Masa serowa:

  • 800 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 400 g waniliowego jogurtu greckiego (polecam Piątuś z Piątnicy) lub serek homogenizowany waniliowy
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • ¼ szklanki wrzątku

Spód:

  • 50 g kaszy jaglanej ekspandowanej
  • 150 g ciasteczek owsianych bez cukru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 100g masła orzechowego 100%
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Polewa:

  • 1 łyżka odtłuszczonego kakao
  • 200 g masła orzechowego 100%

Owsiane ciasteczka mielimy w malakserze i mieszamy a ekspandowanymi jagłami i mielonymi migdałami. Dodajemy masło orzechowe i odrobinę oleju kokosowego. Gotową masę przekładamy na spód tortownicy i równomiernie dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki by masa zastygła.

Serek homogenizowany mieszamy z nasionami chia i ziarenkami wydobytymi z laski wanilii. W niewielkiej ilości wrzątku rozpuszczamy żelatynę i czekamy aż lekko wystygnie. Łączymy z masą serową i wylewamy ją na wystudzony, przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki aż masa lekko stężeje.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło orzechowe (ja użyłam takiego z kawałkami orzechów) i mieszamy z czubatą łyżką odtłuszczonego kakao. Gotową polewę rozprowadzamy na masie serowej i pozostawiamy w lodówce do wystudzenia.

insta

Polecane przepisy

1 Comment

  1. wygląda wspaniale! A jaki ma skład!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *