Pierwszy przepis w nowym – 2015 roku nie może być niczym zwyczajnym! Dlatego postanowiłam przygotować dla Was coś specjalnego.
Ryż stanowi często dodatek do rozmaitych potraw zarówno na obiad jak i wystawną kolację. Nie musi być to jednak banalny ryż bez dodatków – może być kolorowym i smacznym urozmaiceniem dań z mięsa lub ryb albo wegetariańskich, warzywnych potraw.
Szafranowy ryż z pistacjami przygotowałam po przeczytaniu jednego z przepisów z książki JEROZOLIMA Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi – książkę dostałam w prezencie świątecznym i od kilku dni się z nią nie rozstaje:) Autorzy przedstawiają w niej przepis na szafranowy ryż z owocami berberysu, pistacjami i ziołami, który inspirowany był świąteczną potrawą irańskich Żydów – shirin polo. Ja sama także nieco go zmodyfikowałam, ale efekt bardzo mnie zadowolił.
Składniki na 6 porcji:
- 2 torebki ryżu basmati
- 100 g ryżu brązowego krótkoziarnistego
- 50 g pistacji
- 1,3 łyżki suszonej żurawiny
- pęczek koperku
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka szafranu
- szczypta soli morskiej
- pieprz biały mielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta kurkumy
2 torebki ryżu basmati gotujemy w lekko posolonej wodzie. Ryż powinien być lekko twardy. Następnie gotujemy brązowy ryż krótkoziarnisty w wodzie z dodatkiem kurkumy i szczyptą szafranu – nabierze on dzięki temu pięknego, żółtego koloru. Pistacje obieramy z łupinek. Połowę kroimy na pół, połowę zostawiamy w całości. Siekamy koperek, kroimy suszoną żurawinę na drobne kawałeczki. Ryż mieszamy w misce z odrobiną soli, świeżo mielonym białym pieprzem i sokiem wyciśniętym z połowy dużej cytryny. Następnie dodajemy drobno posiekany koperek, żurawinę i pistacje. Na koniec doprawiamy sałatkę jeszcze odrobiną szafranu i mieszamy z oliwa z oliwek. Tak przygotowany ryż bedzie doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych lub pieczonej ryby.
wręcz genialny ten ryż! 🙂