Od czasu do czasu pozwalam sobie na słodyczowe szaleństwo! W końcu nic tak nie poprawia humoru jak odrobina słodkości w miłym towarzystwie. Ponieważ bardzo lubię smak kokosa – często w mojej kuchni pojawiają się wiórki kokosowe i mleczko kokosowe – postanowiłam przygotować tartę inspirowaną batonikami Bounty. Masa kokosowa nie będzie wyglądała dokładnie tak jak w batoniku – będzie to masa jogurtowa z wiórkami kokosowymi! Na wierzchu tarty umieściłam pyszne, czekoladowe ganache – żeby tarta nie była nieznośnie słodka, wybrałam zdrową, gorzką czekoladę z wysoką zawartością kakao.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru brzozowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 – 2 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po upływie 30 minut, ciasto wyjmujemy z lodówki i dość cienko rozwałkowujemy. Następnie przekładamy ciasto do ceramicznej formy na tartę i dociskamy równomiernie na całej powierzchni. Ceramicznej formy nie musimy smarować masłem. Ciasto pokrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 190ºC piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż się zarumieni. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Masa jogurtowo-kokosowa:
- 500 ml jogurtu typu greckiego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru brzozowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka syropu kokosowego
- 5-6 łyżek wiórków kokosowych (można dodać więcej wiórków kokosowych, wtedy masa będzie bardziej podobna do tej z batonika Bounty)
Wszystkie składniki poza wiórkami kokosowymi przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy masę i wylewamy na upieczone wcześniej ciasto. Do rozgrzanego do 190ºC piekarnika wkładamy tartę i pieczemy ok. pół godziny, aż masa jogurtowa zetnie się na całej powierzchni. Po upieczeniu chłodzimy tartę w lodówce i przygotowujemy czekoladowe ganache.
Składniki na czekoladowe ganache:
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 170 g gorzkiej czekolady
W małym garnku zagotowujemy śmietankę kremówkę. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną gorzką czekoladę (ja użyłam czekoladę z 70% kakao). Odstawiamy aż czekolada się rozpuści i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe ganache wylewamy na schłodzoną masę kokosową i wstawiamy do lodówki do stężenia!
Powiem nieskromnie – tarta jest przepyszna!
Pysznie się prezentuje,pozdrawiam.
Przepis dodaje do swoich ulubionych !!
Świetna 🙂 Może przygotuję ją kiedyś mojej mamie, bo uwielbia takie smaki 🙂
Az nabralam ochoty na kokos:) Wyglada wspaniale. Podane skladniki sa na foremke jakiej wielkosci?
Foremka 26 cm!
Cudownie wygląda!
Prezentuje się bardzo elegancko 🙂
[…] a taki uroczy mały wypiek wygląda wręcz rewelacyjnie. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Dolina Smaków dokonałam w nim kilku zmian dlatego w efekcie końcowym wyszło coś na kształt sernika. Było […]