Tortille z tuńczykiem – niezwykle prosty przepis, który sprawdzi się zarówno jako idealna przekąska na imprezę ze znajomymi jak i na szybki obiad. Przygotowanie tego dania zajmie Wam 10 minut o ile tylko macie gotowe placki do tortilli i wszystkie niezbędne składniki pod ręką.:)
Składniki na 4 porcje:
- 4 placki do tortilli (pełnoziarniste, pszenne, z dodatkiem szpinaku lub papryki – takie jakie lubicie najbardziej)
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- mix sałat
- słodka papryka mielona
- suszona bazylia i oregano
- 1 płaska łyżka majonezu light
- 1 łyżka pasty paprykowej lub ajwaru
Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy. Dodajemy kukurydzę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Mieszamy z majonezem (można zastąpić gęstym jogurtem greckim) i pastą paprykową, dodajemy przyprawy. Na placki tortilli wykładamy masę z tuńszykiem, mix sałat i zawijamy w rulonik. Kroimy na pół i przebijamy małą wykałaczką aby tortille dobrze się trzymały.
Gotowe do zjedzenia:)