Kolejny przepis dla muffinkożerców – zdrowe, marchewkowe muffiny z przyprawami korzennymi i mąką orkiszową! Babeczki nadają się na drugie śniadanie lub podwieczorek, są mokre dzięki marchewce i aromatyczne za sprawą dodatku cynamonu. Polecam 🙂
Składniki na 12 muffinek:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1/4 szklanki oleju
- 4 małe marchewki
- 3 jajka
- łyżka cukru brzozowego
- łyżka przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- odrobina aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Marchewki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Masę przelewamy do silikonowych foremek i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
Zawsze cieszę sie jak dzieckao, kiedy trafię na bloga na tym samym szablonie….na dodatek przeszłaś na własna domenę w styczniu, a ja miesiąc temu. Piękny blog, suer przepisy. Gratuluję:))