Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na mega słodkie, ekstremalnie czekoladowe muffiny z konfiturą pomarańczową. Niestety – dietetyczne to one nie były! Rozeszły się jednak bardzo szybko i jakoś nie słyszałam żadnych reklamacji 🙂
Składniki na 12 muffinek:
- 250g mąki pszennej
- 100g cukru brązowego
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
+ Konfitura pomarańczowa – ja użyłam ST. DALFOUR pomarańcza z imbirem.
Składniki na krem:
- 250g serka mascarpone
- 100g czekolady 70% kakao z pomarańczą
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie łączymy z serkiem mascarpone. Można użyć do tego miksera lub dokładnie połączyć serek z czekoladą za pomocą łyżki. Masę wstawiamy do lodówki.
Wszystkie sypkie składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao) mieszamy w misce, następnie łączymy z mlekiem, olejem i jajkami. Miksujemy masę aż do uzyskania gładkiej konsystencji i mieszamy ze skórką pomarańczową. W foremce do pieczenia babeczek układamy papierowe papilotki. Na dno każdej z nich wykładamy po łyżce masy i rozprowadzamy równomiernie po całym spodzie. Następnie umieszczamy po pół łyżeczki pomarańczowej konfitury i zalewamy dokładnie resztą masy. Tak przygotowane muffinki pieczemy w temperaturze 180ºC przez 20 minut. Pozostawiamy muffinki do wystygnięcia.
Ostudzone muffiny dekorujemy wcześniej przygotowanym kremem czekoladowym.
Wyglądają pysznie! Chętnie się na nie skuszę 🙂