Sałatka z kaszą gryczaną i buraczkami

Od jakiegoś czasu miałam ogromną ochotę na kaszę gryczaną. Kojarzy mi się ona jednak z gulaszem lub sosem grzybowym, na który nie miałam ochoty – to bardziej jesienne menu. Postanowiłam przygotować eksperymentalną sałatkę z kaszą i burakami. Wyszła bardzo smacznie i na pewno jeszcze nie raz się u mnie pojawi.

Składniki na 3 porcje:

    • kasza gryczana – 100 g
    • 3 buraki
    • kawałek półtłustego sera feta
    • kilka suszonych pomidorów
    • kiełki rzodkiewki
    • 3 łyżeczki prażonego słonecznika
    • 3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
    • 1,5 łyżki musztardy
    • 1/2 łyżeczki kurkumy

Kaszę gryczaną gotujemy według zaleceń na opakowaniu – przeważnie ok. 10 minut. Buraki myjemy i gotujemy w skórce, aż będą delikatnie miękkie. Ważne żeby ich nie przegotować – lepiej aby w sałatce były chrupiące. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kroimy suszone pomidory w paseczki. W małej miseczce przygotowujemy sos – jogurt naturalny mieszamy z musztardą – ja użyłam ulubionej musztardy francuskiej ale możecie dodać każdą inną musztardę – i kurkumą. Do miseczek nakładamy ugotowaną kaszę gryczaną i buraczki. Mieszamy. Na wierzch układamy pokruszony ser feta, kiełki rzodkiewki, ziarenka prażonego słonecznika i polewamy łyżką przygotowanego wcześniej sosu.

DSC_0009

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *