Dzisiaj święto wszystkich ojców! Z okazji Dnia Taty na blogu prosty, ale bardzo ładnie wyglądający deser idealny na dzisiejszy podwieczorek. Proponuję szybkie owsiane miseczki wypełnione waniliowym budyniem i posypane wyrazistymi w smaku pestkami z granatu. Miseczki owsiane możecie też wypełnić lodami i innymi owocami!
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki rozdrobnionych otrębów owsianych
- 1 czubata łyżka margaryny
- 1 małe jajko
- 1 łyżka cukru brzozowego lub stewii
Składniki na nadzienie:
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 400 ml mleka
- 1/3 laski wanilii
- łyżeczka miodu
- pestki świeżego granatu
Mąkę owsianą i rozdrobnione otręby owsiane mieszamy w misce z cukrem brzozowym lub innym naturalnym słodzikiem. Na mąkę wbijamy małe jajko – rozmiar M. Zagniatamy ciasto z łyżką margaryny. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Po kwadransie rozwałkowujemy na opruszonej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Silikonowe foremki w kształcie miseczek lub takie na mini tarty wykładamy warstwą ciasta. Na wierzchu przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu odstawiamy miseczki do wystygnięcia.
Budyń waniliowy bez dodatku cukru przygotowujemy w małym garnku z nieco mniejszą ilością mleka niż zaleca producent na opakowaniu – zależy nam, aby masa była gęsta. Do mleka dodajemy ziarenka z 1/3 laski wanilii aby budyń był bardziej aromatyczny. Dosładzamy lekko miodem. Gotową , lekko wystudzoną masę przekładamy do osianych miseczek i posypujemy pestkami granatu. Wstawiamy do lodówki przed podaniem, aby masa mocniej się ścięła. SMACZNEGO!
Zrobiłabym domowy budyń, ale reszta bardzo mi się podoba! 🙂
Domowy byłby lepszy, ale to taka szybsza wersja 🙂
rewelacyjnie wyglądają:)
Świetny pomysł, wygląda bardzo kusząco 🙂