Gotowane, pieczone, surowe, tarte, w kawałkach, w formie puree lub zupy – BURAKI uwielbiam w każdej postaci. To nie tylko wdzięczne warzywo, które ma całe mnóstwo zastosowań w kuchni ale też wartościowy składnik diety bogaty w witaminy. Z gotowania zupy pozostało sporo smacznych buraków, które wykorzystałam do przygotowania prostej i pożywnej sałatki. Przygotujecie ją w kilka minut.
Z uwagi na dodatek kaszy, sprawdzi się jako zdrowy obiad lub lunch do pracy.
Składniki:
- 4 ugotowane buraki
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 torebka (100g) mixu kasz (kasza owsiana prażona, kasza jęczmienna mazurska, ryż parboiled i czerwony – ja użyłam MULTIGRANO od RISANA
- 100g sera feta
sos musztardowy:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ziół suszonych
- 1 łyżka soku z cytryny
Kaszę gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gotowane buraki kroimy w kostkę (możecie użyć też pieczonych buraków lub gotowych buraków gotowanych dostępnych w wielu sklepach) i wrzucamy do miski. Dodajemy kukurydzę, fasolę i ser feta pokrojony w kostkę. Składniki sosu dokładnie mieszamy, przyprawiamy dodatkowo pieprzem cytrynowym i chili do smaku. Ostudzoną kaszę mieszamy z warzywami i sosem.