Co powiecie na przepis na kolejne wyśmienite curry? Tym razem chciałam się z Wami podzielić recepturą na curry z pieczoną papryką i pyszną pastą z tamaryndowca. Wszystkim miłośnikom tego rodzaju kuchni serdecznie polecam ten przepis. Curry możecie podać z ryżem lub płatkami naan lub roti.
Składniki:
- 300g piersi z kurczaka
- 300g pieczonej papryki czerwonej
- 4 pomidory z puszki
- 1 łyżka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
- 2 łyżeczki przyprawy tandori masala
- szczypta pieprzu cayene
- kawałek świeżego imbiru
- kolendra świeża
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałeczki. Przekładamy do miski i dodajemy sos sojowy, kawałeczki imbiru, pieprz cayenne, przyprawę tandori, oliwę z oliwek. Mieszamy przyprawy z mięsem i zostawiamy w lodówce aby przeszło smakiem przypraw. Po godzinie smażymy kurczaka bez dodatku tłuszczu. Do brytfanki lub garnuszka wkładamy pieczoną czerwoną paprykę (możemy użyć gotowej ze słoiczka lub upiec samemu w piekarniku), pomidory z puszki i mleko kokosowe. Doprawiamy pastą z tamaryndowca i przyprawą tandori. gotujemy chwilkę na niewielkim ogniu. Dodajemy podsmażonego razem z sosem i przyprawami kurczaka i dalej gotujemy i mieszamy.
Podajemy ze świeżą kolendrą.