Paprykowe curry z kurczakiem

Co powiecie na przepis na kolejne wyśmienite curry? Tym razem chciałam się z Wami podzielić recepturą na curry z pieczoną papryką i pyszną pastą z tamaryndowca. Wszystkim miłośnikom tego rodzaju kuchni serdecznie polecam ten przepis. Curry możecie podać z ryżem lub płatkami naan lub roti.

Składniki:

  • 300g piersi z kurczaka
  • 300g pieczonej papryki czerwonej
  • 4 pomidory z puszki
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżeczki przyprawy tandori masala
  • szczypta pieprzu cayene
  • kawałek świeżego imbiru
  • kolendra świeża

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałeczki. Przekładamy do miski i dodajemy sos sojowy, kawałeczki imbiru, pieprz cayenne, przyprawę tandori, oliwę z oliwek. Mieszamy przyprawy z mięsem i zostawiamy w lodówce aby przeszło smakiem przypraw. Po godzinie smażymy kurczaka bez dodatku tłuszczu. Do brytfanki lub garnuszka wkładamy pieczoną czerwoną paprykę (możemy użyć gotowej ze słoiczka lub upiec samemu w piekarniku), pomidory z puszki i mleko kokosowe. Doprawiamy pastą z tamaryndowca i przyprawą tandori. gotujemy chwilkę na niewielkim ogniu. Dodajemy podsmażonego razem z sosem i przyprawami kurczaka i dalej gotujemy i mieszamy.

Podajemy ze świeżą kolendrą.

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *