Przedstawiam Wam pomysł na pyszne śniadanie lub lekki lunch. Kanapki z sałatą, serem camembert i plasterkami świeżej figi.
Owoce figowca pospolitego są najbardziej znane w wersji suszonej jako dodatek do ciast, deserów itp. Ja postanowiłam wykorzystać świeże figi, które są nie tylko bardzo smaczne ale też niezwykle zdrowe. Zawierają bowiem witaminę C i PP oraz witaminy z grupy B. Są bogate w karoten, potas, magnez, cynk i fosfor. Co ciekawe są doskonałym źródłem wapnia!!! Mają właściwości odtruwające i antybakteryjne. Spożywanie fig jest także zalecane osobom zmagającym się z wrzodami żołądka, anemikom i sercowcom.
Świeże figi fantastycznie komponują się z wytrawnymi smakami. Nadają się do sałatek i moim zdaniem świetnie pasują do aromatycznych serów pleśniowych takich jak gorgonzola czy bleu a także do serów pleśniowych podpuszczkowych takich jak camembert lub brie.
Dla tych, którzy liczą kalorie i uważają na węglowodany mam trochę gorszą wiadomość – figi zawierają sporą ilość cukrów! Myślę jednak, że od jednej pysznej kanapki z figami nikomu nie przybędzie kilogramów. Zatem, życzę smacznego!
Pomysł na kanapki z serem camembert i figą dodaję do akcji: Wegetariańskie śniadania
figi, jak dobrze, że znowu są! 🙂