Domowe wafelki mleczno-orzechowe a’la Knoppers

gwiazdka2 - KopiaWszystkim tym, którzy uwielbiają słodkości, z pewnością spodoba się przepis na domowe wafelki mleczno-orzechowe! To doskonała propozycja dla miłośników Nutelli oraz wielkich fanów wafelków Knoppers! Ja zrobiłam je ostatnio na spotkanie ze znajomymi i przyznam szczerze, że tempo w jakim zniknęły ze stołu było zadziwiające! 

DSC_0008

Potrzebujemy:

  • 3 wafle
  • polewę czekoladową

Ponadto, do przygotowania mlecznej masy potrzebujemy:

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżkę cukru 
  • 175 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki mleka w proszku

Mleko z cukrem gotujemy w małym garnuszku cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Masło wkładamy do miski i miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko i miksujemy aż masa stanie się gładka. Następnie dodajemy mleko w proszku i cały czas miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na jeden duży wafel nakładamy równomiernie mleczną masę i przykrywamy drugim waflem. (Możemy obciążyć czymś wafel do czasu nałożenia kolejnej warstwy.)

Do masy orzechowej potrzebujemy:

  • 100 g masła
  • ok 200 g nutelli
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 100 g orzechów laskowych 

Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Raz na jakiś czas mieszamy orzechy aby uniknąć ich przypalenia. Dzięki uprażeniu, brązowa skórka z orzechów, której chcemy się pozbyć, zejdzie z łatwością. “Obrane” orzechy siekamy ostrym nożem na bardzo drobne kawałeczki. Do miski wkładamy nutellę, kakao i masło i wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pokrojone orzechy o dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy masę na wafla i przykrywamy kolejnym. 

Dużego wafla wstawiamy do lodówki i obciążamy z góry. W garnuszku z gorącą wodą rozpuszczamy polewę czekoladową. Gdy będzie idealnie płynna, wyciągamy wafla z lodówki i polewamy go czekoladą od strony mlecznej masy. Następnie wkładamy na 30 minut do lodówki. Gdy czekolada stężeje, bardzo ostrym nożem kroimy dużego wafla na mniejsze porcje.

Smacznego!!!

Polecane przepisy

4 Comments

  1. Wcale nie dziwię się, że zniknęły w zastraszającym tempie bo wyglądają pysznie 🙂

  2. Wyglądają tak, ż musiała ślinę ścierać z klawiatury 😛 dodam ten przepis do ulubionych 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *