Placuszki jaglane z żurawiną!

Czas na kolejną wersję dietetycznego śniadania! Na moim talerzu, w godzinach porannych, najczęściej można znaleźć małe, słodkie placuszki. Są one syte, dają energię na długie godziny a co najważniejsze są zdrowe. Na blogu przedstawiłam Wam już kilka wersji placuszków owsianych z różnymi dodatkami. Wszystkie przepisy znajdziecie w zakładce śniadaniaTym razem postanowiłam otręby zastąpić kaszą jaglaną! Przygotowanie placuszka zajmuje troszkę więcej czasu, ale jeśli nie musicie wychodzić z domu bardzo wcześnie to gorąco je polecam!

Składniki na 6 placków (2 porcje):

  • ½ szklanki kaszy jaglanej (po ugotowaniu zwiększy swoją objętość) 
  • 2 małe jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego 
  • 1 łyżeczka płatków migdałów (można dodać też inne dodatki np. pestki słonecznika lub dyni)
  • 4 łyżeczki suszonej żurawiny
  • 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Następnie przekładamy ją do miseczki, wbijamy jajka, dodajemy, siemię lniane, płatki migdałów i suszoną żurawinę. Wsypujemy 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie wykładamy jaglaną masę, rozkładając ją w formie placuszków. Smażymy z każdej strony, aż się zarumienią. 

Do placuszków polecam aromatyczną kawę z mlekiem z dodatkiem cynamonu i imbiru!

placki jaglaneDSC_0065

Jeśli brakuje Wam któregoś ze składników potrzebnych do realizacji przepisu, możecie go znaleźć w sklepie internetowym z produktami firmy Sante!  Wystarczy wcisnąć aktywny składnik w przepisie i zostaniecie przekierowani do sklepu, w którym możecie go nabyć. Znajdziecie tam także informacje o wartościach odżywczych użytych produktów.

Polecane przepisy

1 Comment

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *