Podczas letnich upałów, dobrym pomysłem na obiad są wszelkie sałatki. Pamiętajmy aby do tradycyjnej sałaty i pomidorów dodać jeszcze jakiś wartościowy dodatek. Dziś proponuję łososia wędzonego na gorąco. Poza tym, że doskonale nadaje się do sałatek, ma bardzo dużo wartości odżywczych!
Jest bogaty w witaminy z grupy B i bezcenne dla naszego zdrowia kwasy omega-3 i omega-6.
Składniki na 2 porcje:
- ½ sałaty lodowej
- 250g pomidorków koktajlowych
- kawałek wędzonego na gorąco łososia
- kiełki rzodkiewki
- sok z ½ cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- pieprz cytrynowy
- zioła
- kilka listków świeżej bazylii
- kilka pestek dyni do dekoracji
Liście sałaty umyć i połamać na drobne kawałki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół a łososia pokroić w ok. 1,5 – 2 cm kostkę. Na talerzu ułożyć liście sałaty oraz kiełki rzodkiewki i skropić wszystko odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Następnie poukładać na sałacie połówki pomidorków i pokrojonego łososia. Gotową sałatkę posypać odrobiną ulubionych ziół ( ja dałam suszone oregano i bazylię), pieprzem cytrynowym i pestkami dyni oraz świeżymi listkami bazylii. Przed podaniem, jeszcze raz skropić całość sokiem z cytryny.
Smacznego!