Co zjeść na śniadanie? To ważne pytanie, jeśli zaczynamy aktywny dzień i chcemy dostarczyć sobie dużo energii na kolejne godziny. W moim codziennym jadłospisie, w pozycji – śniadanie, prawie zawsze pojawiają się otręby lub płatki owsiane. Częściowo wynika to pewnie z nawyku, który został mi po stosowanej diecie. Jest to jednak świetny produkt, który możemy wykorzystywać na wiele sposobów i mamy gwarancję, że zdrowo nas nasyci na kolejne godziny!
Firma Tymbark rozpoczęła akcję, która ma nam przypomnieć o tym, jak ważne jest codzienne (nie tylko weekendowe) jedzenie zdrowego śniadania! Zachęca nas także do spożywania szklanki soku – oczywiście takiego, który zawiera 100% soku owocowego bez dodatku cukru.
Postanowiłam podjąć wyzwanie i przedstawić Wam kilka pomysłów na bardzo zdrowe śniadania ze szklanką pysznego soku! Oto pierwsza moja propozycja:
Dzisiejsza owsianka odbiega nieco od tradycyjnych – upiekłam ją bowiem w piekarniku, żeby była gorąca i chrupiąca. Owocowy dodatek stanowi w niej jabłko – oczywiście z dodatkiem cynamonu. Do namoczenia otrębów i płatków użyłam (poza mlekiem) odrobiny soku jabłkowego Tymbark, aby jeszcze bardziej podkręcić jabłkowy smak. Żeby jednak nie było za bardzo szarlotkowo, przełamałam smak odrobiną słodkiej, suszonej żurawiny, która dodatkowo dostarczy nam sporą porcję witamin. Na pobudzenie myślenia dodałam odrobinę posiekanych orzechów włoskich.
Składniki na 2 porcje:
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki otrębów owsianych
- cynamon
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- kilka orzechów włoskich
- 1 małe jabłko
- garstka suszonej żurawiny
- niecałe ½ szklanki mleka
- ⅓ szklanki soku jabłkowego 100% Tymbark
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W misce mieszamy otręby, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Zalewamy mlekiem oraz ⅓ szklanki soku jabłkowego Tymbark i odstawiamy na ok. 10 minut, żeby napęczniały. Umyte, małe jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Orzechy również kroimy na drobne kawałeczki. Masę owsiankową mieszamy z 1 łyżeczką płynnego miodu i szczyptą cynamonu. Dorzucamy do niej pokrojone jabłko i małą garstkę suszonej żurawiny. Następnie przekładamy masę do żaroodpornych miseczek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, aż wierzch lekko się zrumieni.
Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy naszą pieczoną owsiankę na co najmniej 5-10 minut, aby przestygła. Podajemy ze szklanką soku jabłkowego!
Przepis na pieczoną owsiankę dołączam do akcji:
Masz rację… samo zdrowie ;D
Kusi :))
śniadanie to zdecydowanie podstawa, a już najlepiej zjeść tak pyszną owsianką 🙂
Cudowne! Ja właśnie piekę granolę 🙂
jak słyszę hasło żurawina czuję powoli święta… 🙂 może trochę za szybko ale tak jest