Domowe mleczko kokosowe!

gwiazdka3Czytelnicy, którzy często zaglądają na mojego bloga pewnie zwrócili uwagę na to, że w mojej kuchni dość często pojawia się mleczko kokosowe. To doskonały dodatek do zup-kremów oraz uwielbianego przeze mnie curry! Od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem przygotowania mleczka samodzielnie – nie jest to bowiem zbyt tani produkt. I właśnie nadszedł ten dzień, kiedy to w sklepie natrafiłam na promocję orzechów kokosowych a w zaplanowanym przeze mnie jadłospisie pojawiło się ulubione, paprykowe curry z kurczakiem. Zakupiłam więc dorodnego kokosa i przyniosłam do swojej małej, niebieskiej kuchni. 

Nowy folder2

Oto jak powstawało domowe mleczko kokosowe:

1. Za pomocą korkociągu zrobiłam dziurkę w kokosie i przelałam jego zawartość do szklanki – najlepiej wbić ostre narzędzie w jedno w oczek na szczycie kokosa – tam jest dość miękki i łatwo zrobić w nim otwór.

2. Następnie mój silny pomocnik rozłupał kokosa na pół – ma na to swoje tajne sposoby! Wy możecie użyć np. młotka, opukując nim kokosa dookoła w jednej linii, aż pęknie. 

3. Środek kokosa (czyli to co najlepsze) częściowo odstawała od łupiny i łatwo było ją oderwać, części które silnie przylegały do skorupki odcinałam po kawałku ostrym nożem.

4. Następnie pokroiłam zawartość kokosa na dość drobne kawałki – takie, aby dał sobie z nimi radę mój blender.

5. Pokrojony miąższ kokosa zalałam kokosową wodą (tą odlaną z jego wnętrza) oraz odrobiną wrzątku. Podobno należy zalać kokosa taką ilością wrzątku (w mililitrach) ile gram ważą kawałeczki kokosa – ja nie posiadam niestety wagi kuchennej dlatego zrobiłam to zupełnie “na oko”.

6. Teraz pole do popisu miał mój blender, którym zmiksowałam wszystko na “papkę”.

7. Następnie stopniowo przeciskałam kokosową papkę przez bawełnianą ściereczkę do czystego naczynia. Należy dokładnie wycisnąć wiórki, które powstały po zmiksowaniu, bo to w nich ukryte jest pyszne mleczko! 

DSC_0081

Ilość mleczka otrzymanego z jednego kokosa bardzo miło mnie zaskoczyła.

Możemy je przechowywać w lodówce ok. 2 dni! 

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *